Natalyia Mizinova

Domriste Natalyia Mizinova

Natalyia Mizinova

Natalyia Mizinova

Natalyia Mizinova is afkomstig uit Kramatorsk (Oekraïne) en bespeelt de 4-snarige domra. Natalyia is afgestudeerd aan het conservatorium in Charkov als pedagoge van Russische volksinstrumenten en als orkestdirigent. Na haar studie heeft zij jarenlang in Rusland gewerkt als dirigent en pedagoog. In 2006 is zij naar Nederland verhuisd en participeert in diverse folkloristische ensembles.

Domra

De domra is een snaarinstrument uit Rusland dat wel wordt gebruikt in balalaika-orkesten.Domra Het instrument is van origine 3-snarig en heeft een bolle uit losse spanten gemaakte klankkast. Naast de 3-snarige domra (met een kwartenstemming) bestaat er ook een 4-snarige versie, die in kwinten staat gestemd, net als de viool en de mandoline. Op die manier is het hele viool- en mandolinerepertoire voor de domra direct beschikbaar.

Domra familieDe domra-famile bestaat verder uit een alt, een bas en zelfs een contrabas. Dat laatste instrument is bijna 1 meter 70 lang, met een halve bol van zo’n 80 cm als klankkast!

Net als de balalaika ziet men in Rusland en Oekraïne de domra als een volwaardig kunstinstrument.

(bron domra: wikipedia)